Thursday, December 17, 2020

Voice SEBA HSLC QUESTIONS (1998-2020)

 

VOICE CHANGE

Change the voice of the following sentences:- 

 

1. HSLC - 1998
(i) We have completed the arrangements for the fair.
Ans : The arrangements for the fair have been completed by us.
(ii) The patient is being examined by a doctor.
Ans : A doctor is examining the patient.

2. HSLC - 1999

(i) The dog bites strangers.
Ans : Strangers are bitten by the dog.
(ii) He was taken to hospital.
Ans : Someone took him to hospital.

3. HSLC - 2000
(i) You should not raise this question now.
Ans : This question should not be raised now by you.
(ii) The bridge was completed in a record time.
Ans : The workers completed the bridge in a record time.

4. HSLC - 2001
(i) They say that he is a saint.
Ans : It is said that he is a saint.
(ii) Was a tiger killed by the hunter?
Ans : Did the hunter kill the tiger?

5. HSLC - 2002
(i) People speak English all over the world.
Ans : English is spoken all over the world.
(ii) The stage was decorated by the students.
Ans :The students decorated the stage.

6. HSLC - 2003
(i) A doctor is examining the patients.
Ans : The patients are being examined by a doctor.
(ii) The tiger was killed by the hunter.
Ans : The hunter killed the tiger.

7. HSLC - 2004
(i) Some boys broke the window pans.
Ans : The window pans were broken by some boys.
(ii) They have completed the work.
Ans : The work has been completed by them.


8. HSLC - 2005
(i) The teacher is correcting our copies.
Ans : Our copies are being corrected by the teacher.
(ii) My book has been stolen.
Ans : Someone has stolen my book.

9. HSLC - 2006
(i) Our teacher buys books every month.
Ans : Books are bought every month by our teacher.
(ii) I do not know his address.
Ans : His address is not known to me.

10. HSLC - 2007
(i) I have posted the letter.
Ans : The letter has been posted by me.
(ii) The lady helps the poor.
Ans : The poor are helped by the lady.

11. HSLC - 2008
(i) He is writing a letter.
Ans : A letter is being written by him.
(ii) The hunter killed the tiger.
Ans : The tiger was killed by the hunter.

12. HSLC - 2009
(i) The workers repaired the bridge.
Ans : The bridge was repaired by the workers.
(ii) I have bought a few books.
Ans : A few books have been bought by me.

13. HSLC - 2010
(i) We discussed the matter thoroughly.
Ans : The matter was discussed thoroughly by us.
(ii) I delivered all the letters.
Ans : All the letters were delivered by me.

14. HSLC - 2011
(i) The members elected him Secretary.
Ans : He was elected secretary by the members.
(ii) The grandmother looks after the child.
Ans : The child is looked after by the grandmother.

15. HSLC - 2012
(i) Children like sweets.
Ans : Sweets are liked by the children.
(ii) By whom can this be done?

Ans : Who can do this?


16. HSLC - 2014
(i) Accidents are caused by carelessness.
Ans : Carelessness causes accident.
(ii) Who did this work?
Ans : By whom was this work done?

17. HSLC - 2015
(i) We were surprised at his conduct.
Ans : His conduct surprised us.
(ii) Why did your father refuse such an honourable job?
Ans : Why was such an honourable job refused by your father?


18. HSLC - 2016
(i) The Students elected him secretary.
Ans : He was elected secretary by the students.
(ii) The stage was decorated by the students.
Ans : The students decorated the stage.

19. HSLC - 2017
(i) People speak English all over the world.
Ans: English is spoken all over the world.
(ii) America was discovered by Columbus.
Ans: Columbus discovered America.

20. HSLC - 2018
(a) The letters have been posted.
Ans: I have posted the letters.
(b) He did the work alone.
Ans: The work was done alone by him.

21. HSLC - 2019
(a) I have lost my English textbook.
Ans: My English textbook has been lost.
(b) He was punished for his misconduct.
Ans: We punished him for his misconduct.


22. HSLC - 2020
(a) I do not know his brother.
Ans: His brother is not known to me.
(b) English is spoken by many people all over the world.
Ans: Many people speak English all over the world.


NARRATION

 


NARRATION Additional Questions:-

 

1. He said, "God is good".

Ans: He said that God is good.

 

2. He said to Hari, "You are wrong".

Ans: He told Hari that he (Hari) was wrong.

 

3. He told the children that they must not play with fire. 

Ans: He said to the children, "You must not play with fire".

 

4. He said, "Where does the man live?"

Ans: He asked where the man lived.

 

5. "I know you well", the man said to me.

Ans: The man told me that he knew me well.

 

6. He said to me, "Why did you do it? "

Ans: He asked me why I had done it.

 

7. He suggested that we should go home.

Ans: He said, "Let us go home".

 

8. He said that he should go there.

He said, "I should go there".

 

9. He said, "Let me have some milk".

Ans: He requested some milk.

 

Or He wished that he might have some milk.

 

10. She said to her, "Let them do whatever they like. I shall certainly help you?"

Ans: She told her that they might be allowed to do whatever they liked. She would certainly help her.

 

11. He said, "I shall go home tomorrow".

Ans: He said that he would go home the next day.

 

12. Binit told me that he had bought a new watch the day before.

Ans: Binit said to me, "I bought a new watch yesterday".

 

13. He told me that his son had graduated from Delhi University.

Ans: He said to me, "My son has graduated from Delhi University".

 

Or He said to me, "My son graduated from Delhi University".

 

14. I said to him, "Who has done it? "

I asked him who had done it.

 

15. He enquired of me when I would meet him.

Ans: He said to me, "When will you meet me? "

 

16. He said, "Amit, come here".

Ans: He told Amit to go there.

 

17. He said, "May you be happy".

Ans: He wished that I might be happy.

 

18. He said, "Long live our Prime Minister".

He prayed that their Prime Minister might live long.

 

19. He said, "How beautiful the scenery is !"

Ans: He exclaimed with joy that the scenery was very beautiful.

 

20. He said to me, "What a beautiful place it is!"

Ans: He exclaimed with wonder that it was a very beautiful place.

 

21. She cried, "Alas! He is dead".

Ans: She cried with sorrow that he was dead.

 

22. He said, "I did this work yesterday".

Ans: He said that he had done that work the day before.

 

23. The teacher said, "I am going to help you".

Ans: The teacher said that he was going to help me.

 

24. Ajoy says, " I shall go there tomorrow".

Ans: Ajoy says that he will go there the next day.

 

25. The girl will say, "I know it well".

Ans: The girl will say that she knows it well.

 

26. She has said, "I don't know him".

Ans: She has said that she doesn't know him.

 

27. The headmaster said, "You must attend school regularly".

Ans: The headmaster said that I must attend school regularly.

 

28. Father said to her, "Do the work quickly".

 Ans: Father told her to do the work quickly.

 

29. ) Rahim said to me, "Do you know the man standing at the gate?"
 Ans : Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.

 

30. He said, "Walking is a good exercise."

Ans: He said that walking is a good exercise.

 

31. The scientist says, "Neil Armstrong was the first man to land on moon.

Ans: The scientist says that Neil Armstrong was the first man to land on the moon.

 

32. He said, "Good morning!"

Ans: He wished me good morning.

 

33. He said, "Congratulations!"

Ans: He congratulated me.

 

34. He said, "Shilla is a beautiful girl, isn't she?"

Ans: He said that he thought Shilla was a beautiful girl.

 

35. Do the work.

Ans: He told me to do the work. 

 

Or I told her to do the work etc.

NARRATION SEBA HSLC QUESTIONS & ANSWERS (1998 – 2020)

 

Change the form of Narration:


 

 

1. HSLC - 1998
  

   (i) Arun said,"I do not know this boy.
    Ans : Arun said that he didn't know that   boy.
  
    (ii) I asked the boy if he had answered all the questions.
    Ans : I said, "Have you answered all the  questions?"

 

 

2. HSLC - 1999
   

 (i) "I made some money yesterday, "   Anil said.
    Ans : Anil said that he had made some  money the day before.

 

(ii) Raju told me that he would meet me  the next day.
    Ans : Raju said to me, "I shall meet you  tomorrow."

 

 

3. HSLC - 2000
   

 (i) Anita said to Ravi, "Please lend me  your pen."
    Ans : Anita requested Ravi to lend her   his pen.

  

  (ii) The boy told me that his father   would meet me soon.
    Ans : The boy said to me,"My father will  meet you soon."

 

 

 

4. HSLC - 2001
   

 (i) He said to me, "Lend me your book   for today."
    Ans : He requested me to lend him my  book for that day.

 

 (ii) He said to me, "You will be tired   before you arrive."
    Ans : He told me that I would be tired   before I arrived.

   

 (iii) Ram asked me if I had a car.
    Ans : Ram said to me, "Do you have a  car?"

   

 (iv) The old man wished that I might be   happy.
    Ans : The old man said, "May you be   happy."

5. HSLC - 2002
  

 (i) He said to me, "When did you buy  this books?"
    Ans : He asked me when I had bought that book.

   

 (ii) I said, "I bought it yesterday."
    Ans : I said that I had bought that the  day before.

   

 (iii) Ravi thanked me for my help.
    Ans : Ravi said to me, "Thank you for  your help."

  

  (iv) The old man prayed that God might help me.
    Ans : The old man said, "May God help you."

 

 

 

6. HSLC - 2003
   

(i) Mohan said to Hari, "Can I borrow a  hundred rupees from you?"
    Ans : Mohan asked Hari if he could borrow a hundred rupees from him.

 

 (ii) Hari replied that he had no money to  lend him.
    Ans : Hari said, " I have no money to  lend you".

   

(iii) " Can you ride a bicycle?" Anil said.
    Ans : Anil asked if he could ride a bicycle.

   

 (iv) The teacher said, " The earth is  round."
    Ans : The teacher said that the earth is  round.

 

 

7. HSLC - 2004
   

(i) The teacher said to me, "Don't  neglect your studies."
    Ans : The teacher told me not to  neglect my studies.

   

(ii) The doctor said to her, "Can you buy  the medicines?"
    Ans : The doctor asked her if she could buy the medicines.

   

 (iii) The headmaster asked me who I was.
    Ans : The headmaster said to me, "Who  are you? "

   

 (iv) He told his wife that he might be late.
    Ans : He said to his wife,"I may be late."

8. HSLC - 2005
   

 (i) "I made some money yesterday." he said to Hari.
    Ans : He told Hari that he had made  some money the day before.

 

(ii) Mohan said that he goes for a walk every morning.
    Ans : Mohan said, "I go for a walk every morning".

 

 

9. HSLC - 2006
   

(i) The boy said, "Sir, please explain the poem once more".
    Ans : The boy requested the teacher to explain the poem once more.

   

 (ii) The teacher said that he would do that the next day.
    Ans : The teacher said, "I shall do this tomorrow".

 

 

10. HSLC - 2007
   

(i) He said to them, "Good bye, my friends!"
    Ans : He addressed them as his friends and wished them good bye.

   

(ii) I said to her, "Do you want my help?"
    Ans : I asked her if she wanted my help.

 

 

11. HSLC - 2008
   

(i) The teacher said, "Honesty is the best policy."
    Ans : The teacher said that honesty is the best policy.

   

 (ii) Anita said, "I do not know the boy".
    Ans : Anita said that she did not the boy.

 

 

12. HSLC - 2009
   

(i) The lady said to the man, "I didn't know you".
    Ans : The lady told the man that she hadn't known him.

   

 (ii) She asked him to keep quite.
    Ans : She said to him, "Keep quite".

 

13. HSLC - 2010
   

 (a) The lady said to me, "I will tell you my story".
    Ans : The lady told me that she would tell me her story.

   

 (b) I told her that I had no time for that.
    Ans : I said to her, "I have no time for  this".

 

(ii) Mohan said that he goes for a walk every morning.
    Ans : Mohan said, "I go for a walk every morning".

 

14. HSLC - 2011
   

(a) The mechanic said, "I will repair your car tomorrow".
    Ans : The mechanic said that he would repair his car the next day.

   

(b) The teacher enquired of the pupil if he had done his homework.
    Ans : The teacher said to the pupil, "Have you done your homework?"

 

15. HSLC - 2012
   

(a) He said, "Honesty is the best policy".
    Ans : He said that honesty is the best policy.

  

(b) He said that he takes bath in the Bhramaputra every morning.
    Ans : He said, "I take bath in the Bhramaputra every morning".

 

 

16. HSLC - 2013
   

 (a) She said, "The water is boiling".
    Ans : She said that the water was boiling.

   

(b) Mira said that her mother had been suffering from fever.
    Ans : Mira said, "My mother has been suffering from fever".

 

17. HSLC - 2014
   

 (a) He told her not to disturb him.
    Ans : He said to her, "Do not disturb me".

   

(b) Mother said to me, "Don't tell a lie".
    Ans : Mother told me not to tell a lie.

18. HSLC - 2015
   

 (a) "What a beautiful building!" he said.
    Ans : He exclaimed with surprised that the building was very beautiful.

  

 (b) She proposed that we should go for a walk.
    Ans : She said, "Let's go for a walk"

 

 

 

19. HSLC - 2016
   

 (a) "Can you drive a car?" I said to Rahim.
    Ans : I asked Rahim if he could drive a car.

   

(b) The stranger asked me if I could tell him the way to the Post office.
    Ans : The stranger said to me, "Can you tell me the way to the post office?"

 

 

 

20. HSLC - 2017
   

 (a) Anita said, "I do not know the boy."
    Ans : Anita said that she did not the boy.
   
   

(b) Rahim said that his mother had been suffering from fever.
    Ans : Rahim said, "My mother has been suffering from fever."

 

 

21. HSLC - 2018
   

 (a) Rahim said to me, "Do you know the man standing at the gate?"
    Ans : Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.
   
   

(b) The young man told me that he had come from Jorhat to work in Guwahati.
   Ans : The young man said to me,"I have come from Jorhat to work in Guwahati."

 

22. H.S.L.C.-2019 

a. She asked me why the teacher had punished me.
Ans:- She said to me, “Why has the teacher punished you?”

b. Anita said to Ravi, “Please lend me your pen.”
Ans:- Anita requested Ravi to lend her his pen.

 

 

23. H.S.L.C. 2020 

a. Rashid asked me if I knew Rahim.
Ans:- Rashid said to me, “Do you know Rahim?”

b. Mother said to me, “What will you do after the examination?”
Ans:- Mother asked me what I would do after the examination


COME LITTLE CHILDREN

Come little Children Come to me I will teach you A B C A B C D E F G H I J K L M N O P L M N O P Q R S T U V W X Y Z X Y Z Sugar on the Brea...