Thursday, December 17, 2020

NARRATION SEBA HSLC QUESTIONS & ANSWERS (1998 – 2020)

 

Change the form of Narration:


 

 

1. HSLC - 1998
  

   (i) Arun said,"I do not know this boy.
    Ans : Arun said that he didn't know that   boy.
  
    (ii) I asked the boy if he had answered all the questions.
    Ans : I said, "Have you answered all the  questions?"

 

 

2. HSLC - 1999
   

 (i) "I made some money yesterday, "   Anil said.
    Ans : Anil said that he had made some  money the day before.

 

(ii) Raju told me that he would meet me  the next day.
    Ans : Raju said to me, "I shall meet you  tomorrow."

 

 

3. HSLC - 2000
   

 (i) Anita said to Ravi, "Please lend me  your pen."
    Ans : Anita requested Ravi to lend her   his pen.

  

  (ii) The boy told me that his father   would meet me soon.
    Ans : The boy said to me,"My father will  meet you soon."

 

 

 

4. HSLC - 2001
   

 (i) He said to me, "Lend me your book   for today."
    Ans : He requested me to lend him my  book for that day.

 

 (ii) He said to me, "You will be tired   before you arrive."
    Ans : He told me that I would be tired   before I arrived.

   

 (iii) Ram asked me if I had a car.
    Ans : Ram said to me, "Do you have a  car?"

   

 (iv) The old man wished that I might be   happy.
    Ans : The old man said, "May you be   happy."

5. HSLC - 2002
  

 (i) He said to me, "When did you buy  this books?"
    Ans : He asked me when I had bought that book.

   

 (ii) I said, "I bought it yesterday."
    Ans : I said that I had bought that the  day before.

   

 (iii) Ravi thanked me for my help.
    Ans : Ravi said to me, "Thank you for  your help."

  

  (iv) The old man prayed that God might help me.
    Ans : The old man said, "May God help you."

 

 

 

6. HSLC - 2003
   

(i) Mohan said to Hari, "Can I borrow a  hundred rupees from you?"
    Ans : Mohan asked Hari if he could borrow a hundred rupees from him.

 

 (ii) Hari replied that he had no money to  lend him.
    Ans : Hari said, " I have no money to  lend you".

   

(iii) " Can you ride a bicycle?" Anil said.
    Ans : Anil asked if he could ride a bicycle.

   

 (iv) The teacher said, " The earth is  round."
    Ans : The teacher said that the earth is  round.

 

 

7. HSLC - 2004
   

(i) The teacher said to me, "Don't  neglect your studies."
    Ans : The teacher told me not to  neglect my studies.

   

(ii) The doctor said to her, "Can you buy  the medicines?"
    Ans : The doctor asked her if she could buy the medicines.

   

 (iii) The headmaster asked me who I was.
    Ans : The headmaster said to me, "Who  are you? "

   

 (iv) He told his wife that he might be late.
    Ans : He said to his wife,"I may be late."

8. HSLC - 2005
   

 (i) "I made some money yesterday." he said to Hari.
    Ans : He told Hari that he had made  some money the day before.

 

(ii) Mohan said that he goes for a walk every morning.
    Ans : Mohan said, "I go for a walk every morning".

 

 

9. HSLC - 2006
   

(i) The boy said, "Sir, please explain the poem once more".
    Ans : The boy requested the teacher to explain the poem once more.

   

 (ii) The teacher said that he would do that the next day.
    Ans : The teacher said, "I shall do this tomorrow".

 

 

10. HSLC - 2007
   

(i) He said to them, "Good bye, my friends!"
    Ans : He addressed them as his friends and wished them good bye.

   

(ii) I said to her, "Do you want my help?"
    Ans : I asked her if she wanted my help.

 

 

11. HSLC - 2008
   

(i) The teacher said, "Honesty is the best policy."
    Ans : The teacher said that honesty is the best policy.

   

 (ii) Anita said, "I do not know the boy".
    Ans : Anita said that she did not the boy.

 

 

12. HSLC - 2009
   

(i) The lady said to the man, "I didn't know you".
    Ans : The lady told the man that she hadn't known him.

   

 (ii) She asked him to keep quite.
    Ans : She said to him, "Keep quite".

 

13. HSLC - 2010
   

 (a) The lady said to me, "I will tell you my story".
    Ans : The lady told me that she would tell me her story.

   

 (b) I told her that I had no time for that.
    Ans : I said to her, "I have no time for  this".

 

(ii) Mohan said that he goes for a walk every morning.
    Ans : Mohan said, "I go for a walk every morning".

 

14. HSLC - 2011
   

(a) The mechanic said, "I will repair your car tomorrow".
    Ans : The mechanic said that he would repair his car the next day.

   

(b) The teacher enquired of the pupil if he had done his homework.
    Ans : The teacher said to the pupil, "Have you done your homework?"

 

15. HSLC - 2012
   

(a) He said, "Honesty is the best policy".
    Ans : He said that honesty is the best policy.

  

(b) He said that he takes bath in the Bhramaputra every morning.
    Ans : He said, "I take bath in the Bhramaputra every morning".

 

 

16. HSLC - 2013
   

 (a) She said, "The water is boiling".
    Ans : She said that the water was boiling.

   

(b) Mira said that her mother had been suffering from fever.
    Ans : Mira said, "My mother has been suffering from fever".

 

17. HSLC - 2014
   

 (a) He told her not to disturb him.
    Ans : He said to her, "Do not disturb me".

   

(b) Mother said to me, "Don't tell a lie".
    Ans : Mother told me not to tell a lie.

18. HSLC - 2015
   

 (a) "What a beautiful building!" he said.
    Ans : He exclaimed with surprised that the building was very beautiful.

  

 (b) She proposed that we should go for a walk.
    Ans : She said, "Let's go for a walk"

 

 

 

19. HSLC - 2016
   

 (a) "Can you drive a car?" I said to Rahim.
    Ans : I asked Rahim if he could drive a car.

   

(b) The stranger asked me if I could tell him the way to the Post office.
    Ans : The stranger said to me, "Can you tell me the way to the post office?"

 

 

 

20. HSLC - 2017
   

 (a) Anita said, "I do not know the boy."
    Ans : Anita said that she did not the boy.
   
   

(b) Rahim said that his mother had been suffering from fever.
    Ans : Rahim said, "My mother has been suffering from fever."

 

 

21. HSLC - 2018
   

 (a) Rahim said to me, "Do you know the man standing at the gate?"
    Ans : Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.
   
   

(b) The young man told me that he had come from Jorhat to work in Guwahati.
   Ans : The young man said to me,"I have come from Jorhat to work in Guwahati."

 

22. H.S.L.C.-2019 

a. She asked me why the teacher had punished me.
Ans:- She said to me, “Why has the teacher punished you?”

b. Anita said to Ravi, “Please lend me your pen.”
Ans:- Anita requested Ravi to lend her his pen.

 

 

23. H.S.L.C. 2020 

a. Rashid asked me if I knew Rahim.
Ans:- Rashid said to me, “Do you know Rahim?”

b. Mother said to me, “What will you do after the examination?”
Ans:- Mother asked me what I would do after the examination


No comments:

Post a Comment

COME LITTLE CHILDREN

Come little Children Come to me I will teach you A B C A B C D E F G H I J K L M N O P L M N O P Q R S T U V W X Y Z X Y Z Sugar on the Brea...