Thursday, December 17, 2020

NARRATION

 


NARRATION Additional Questions:-

 

1. He said, "God is good".

Ans: He said that God is good.

 

2. He said to Hari, "You are wrong".

Ans: He told Hari that he (Hari) was wrong.

 

3. He told the children that they must not play with fire. 

Ans: He said to the children, "You must not play with fire".

 

4. He said, "Where does the man live?"

Ans: He asked where the man lived.

 

5. "I know you well", the man said to me.

Ans: The man told me that he knew me well.

 

6. He said to me, "Why did you do it? "

Ans: He asked me why I had done it.

 

7. He suggested that we should go home.

Ans: He said, "Let us go home".

 

8. He said that he should go there.

He said, "I should go there".

 

9. He said, "Let me have some milk".

Ans: He requested some milk.

 

Or He wished that he might have some milk.

 

10. She said to her, "Let them do whatever they like. I shall certainly help you?"

Ans: She told her that they might be allowed to do whatever they liked. She would certainly help her.

 

11. He said, "I shall go home tomorrow".

Ans: He said that he would go home the next day.

 

12. Binit told me that he had bought a new watch the day before.

Ans: Binit said to me, "I bought a new watch yesterday".

 

13. He told me that his son had graduated from Delhi University.

Ans: He said to me, "My son has graduated from Delhi University".

 

Or He said to me, "My son graduated from Delhi University".

 

14. I said to him, "Who has done it? "

I asked him who had done it.

 

15. He enquired of me when I would meet him.

Ans: He said to me, "When will you meet me? "

 

16. He said, "Amit, come here".

Ans: He told Amit to go there.

 

17. He said, "May you be happy".

Ans: He wished that I might be happy.

 

18. He said, "Long live our Prime Minister".

He prayed that their Prime Minister might live long.

 

19. He said, "How beautiful the scenery is !"

Ans: He exclaimed with joy that the scenery was very beautiful.

 

20. He said to me, "What a beautiful place it is!"

Ans: He exclaimed with wonder that it was a very beautiful place.

 

21. She cried, "Alas! He is dead".

Ans: She cried with sorrow that he was dead.

 

22. He said, "I did this work yesterday".

Ans: He said that he had done that work the day before.

 

23. The teacher said, "I am going to help you".

Ans: The teacher said that he was going to help me.

 

24. Ajoy says, " I shall go there tomorrow".

Ans: Ajoy says that he will go there the next day.

 

25. The girl will say, "I know it well".

Ans: The girl will say that she knows it well.

 

26. She has said, "I don't know him".

Ans: She has said that she doesn't know him.

 

27. The headmaster said, "You must attend school regularly".

Ans: The headmaster said that I must attend school regularly.

 

28. Father said to her, "Do the work quickly".

 Ans: Father told her to do the work quickly.

 

29. ) Rahim said to me, "Do you know the man standing at the gate?"
 Ans : Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.

 

30. He said, "Walking is a good exercise."

Ans: He said that walking is a good exercise.

 

31. The scientist says, "Neil Armstrong was the first man to land on moon.

Ans: The scientist says that Neil Armstrong was the first man to land on the moon.

 

32. He said, "Good morning!"

Ans: He wished me good morning.

 

33. He said, "Congratulations!"

Ans: He congratulated me.

 

34. He said, "Shilla is a beautiful girl, isn't she?"

Ans: He said that he thought Shilla was a beautiful girl.

 

35. Do the work.

Ans: He told me to do the work. 

 

Or I told her to do the work etc.

No comments:

Post a Comment

COME LITTLE CHILDREN

Come little Children Come to me I will teach you A B C A B C D E F G H I J K L M N O P L M N O P Q R S T U V W X Y Z X Y Z Sugar on the Brea...