NARRATION Additional Questions:-
1. He said, "God is good".
Ans: He said that God is good.
2. He said to Hari, "You are wrong".
Ans: He told Hari that he (Hari) was wrong.
3. He told the children that they must not play with fire.
Ans: He said to the children, "You must not play with fire".
4. He said, "Where does the man live?"
Ans: He asked where the man lived.
5. "I know you well", the man said to me.
Ans: The man told me that he knew me well.
6. He said to me, "Why did you do it? "
Ans: He asked me why I had done it.
7. He suggested that we should go home.
Ans: He said, "Let us go home".
8. He said that he should go there.
He said, "I should go there".
9. He said, "Let me have some milk".
Ans: He requested some milk.
Or He wished that he might have some milk.
10. She said to her, "Let them do whatever they like. I shall certainly help you?"
Ans: She told her that they might be allowed to do whatever they liked. She would certainly help her.
11. He said, "I shall go home tomorrow".
Ans: He said that he would go home the next day.
12. Binit told me that he had bought a new watch the day before.
Ans: Binit said to me, "I bought a new watch yesterday".
13. He told me that his son had graduated from Delhi University.
Ans: He said to me, "My son has graduated from Delhi University".
Or He said to me, "My son graduated from Delhi University".
14. I said to him, "Who has done it? "
I asked him who had done it.
15. He enquired of me when I would meet him.
Ans: He said to me, "When will you meet me? "
16. He said, "Amit, come here".
Ans: He told Amit to go there.
17. He said, "May you be happy".
Ans: He wished that I might be happy.
18. He said, "Long live our Prime Minister".
He prayed that their Prime Minister might live long.
19. He said, "How beautiful the scenery is !"
Ans: He exclaimed with joy that the scenery was very beautiful.
20. He said to me, "What a beautiful place it is!"
Ans: He exclaimed with wonder that it was a very beautiful place.
21. She cried, "Alas! He is dead".
Ans: She cried with sorrow that he was dead.
22. He said, "I did this work yesterday".
Ans: He said that he had done that work the day before.
23. The teacher said, "I am going to help you".
Ans: The teacher said that he was going to help me.
24. Ajoy says, " I shall go there tomorrow".
Ans: Ajoy says that he will go there the next day.
25. The girl will say, "I know it well".
Ans: The girl will say that she knows it well.
26. She has said, "I don't know him".
Ans: She has said that she doesn't know him.
27. The headmaster said, "You must attend school regularly".
Ans: The headmaster said that I must attend school regularly.
28. Father said to her, "Do the work quickly".
Ans: Father told her to do the work quickly.
29. ) Rahim said to me, "Do you know the
man standing at the gate?"
Ans : Rahim asked me if I knew the man standing at the gate.
30. He said, "Walking is a good exercise."
Ans: He said that walking is a good exercise.
31. The scientist says, "Neil Armstrong was the first man to land on moon.
Ans: The scientist says that Neil Armstrong was the first man to land on the moon.
32. He said, "Good morning!"
Ans: He wished me good morning.
33. He said, "Congratulations!"
Ans: He congratulated me.
34. He said, "Shilla is a beautiful girl, isn't she?"
Ans: He said that he thought Shilla was a beautiful girl.
35. Do the work.
Ans: He told me to do the work.
Or I told her to do the work etc.